Oprichtster Roze Gebaar Bea Visser overleden

Bea Visser is in de nacht van donderdag op vrijdag 21 april 2017 overleden. Een opmerkelijke vrouw met een bewogen leven. Ze was de eerste dove vrouw in ons land die openlijk als lesbienne uit de kast kwam en ze was medeoprichster van Roze Gebaar. Roze Gebaar, bestuur en medewerkers van COC Nederland condoleren haar nabestaanden, vrienden en wensen hen veel sterkte.

Beatrix Visser werd geboren in 1936 – twee jaar eerder dan prinses Beatrix, waar ze dus nadrukkelijk niet naar vernoemd is, maar waardoor haar naamgebaar wel ‘Prinses’ werd. Bea Visser groeide op als doof meisje ver haar van ouders in het Friese Akkerwoude in het christelijke instituut voor doven Effatha, te Voorburg, in een tijd waarin gebarentaal verboden was.

 

Tegen alle adviezen en verwachtingen in lukte het haar op te klimmen tot medewerkster bij de sociale dienst van de gemeente Den Haag. Naast haar gewone werk was Bea Visser bijzonder actief in de ontwakende dovenbeweging in de jaren ’70-‘90 van de vorige eeuw. Zij was de eerste die in de jaren ‘70 gebarentaallessen ging geven aan, vaak wanhopige, ouders van dove kinderen. Mede door haar initiatieven op dit gebied kon Effatha niet anders dan het verbod op gebarentaal opheffen.

Bea Visser was ook de eerste dove vrouw in Nederland die openlijk uitkwam voor haar homoseksualiteit. Ze richtte (nu bijna 35 jaar geleden) Roze Gebaar op en droeg daarmee bij aan de emancipatie van dove en slechthorende LHBTI’s.

Bea Vissers faam als gebarentaaldocent bereikte in 1981 ook de theaterwereld. Voor de Haagse Comedie leerde ze gebarentaal aan de acteurs Willem Nijholt en Rick Nicolet voor hun rollen in het toneelstuk Kinderen van een mindere god. Mede door haar inzet werd Willem Nijholt daarna een ambassadeur voor doven en slechthorenden.

In 2003 stond Bea Visser zelf op de planken. Het Handtheater – een theatergroep die tweetalige voorstellingen maakt in gebarentaal en Nederlands – zou de gebarentaalversie van De Vagina Monologen gaan uitvoeren, waar Bea Visser auditie voor deed en haar eigen verhaal mocht voordragen. Bea Visser beleefde in het stuk opnieuw de angst bij haar eerste menstruatie en de paniek rond haar coming out. Zoals zoveel doven was ze niet voorgelicht en had ze tot haar veertigste nog nooit van het woord lesbisch gehoord. De première in De Brakke Grond voor een uitverkochte zaal was een groot succes en de recensies waren lovend.

Het veelbewogen levensverhaal van Bea Visser is in 2009 ook opgetekend in het door Petra Essink geschreven boek Bea Visser, Dove Prinses. Deze biografie beschrijft het leven van een Nederlandse dove vrouw in de 20ste eeuw; een bewogen leven van onderdrukking, pijn, vechten, opluchting en emancipatie. In 2009 werden Bea Visser en Petra Essink door de luisteraars van de Roze Golf verkozen tot meest Roze Vrouwen van Overijssel.

In 2015 voer Bea Visser mee met de Roze Gebaar-boot tijdens de Amsterdam Pride; ze genoot zichtbaar.

[Bronnen: Doof.nl, Agnes van Brussel – Foto Bea Visser: Facebook]